Què són els platillos? - Vianda.cat

Què són els platillos?

Sabeu què són els platillos? No són plats petits, ni tocadiscos, ni plats voladors… són, segons el crític gastronòmic Jaume Fàbrega, guisats que combinen trossos petits de carn, vegetals (naps, castanyes, bolets, pèsols…) i una salsa.

Originàriament se solien fer amb menuts d’au (colls, potes, crestes, carcanades, pedrers… de pollastre, ànec o oca) però es va anar estenent a altres tipus de carn com el porc, el xai, la vedella, etc.

La salsa és un altre denominador comú en aquest tipus de plat. Es fa a partir d’un ros de farina (semblant al roux francès), és a dir, farina i llard. En principi, no hauria de dur sofregit o, com a molt, un xic de tomata per donar-hi gust i color. Així mateix, es culmina amb la tradicional picada d’ametlla, torradeta, all i julivert i el fetge de l’au.

Han estat i encara són plats molt típics de les comarques gironines però, segons el mateix Fàbrega, també se’n poden trobar al Vallès, Mallorca o el País Valencià.

Cuineu platillos a casa? Quines són les vostres receptes? Coneixeu avis i àvies que encara en cuinin?

Sobre l'autor

(2) Comments


Comments are closed.

0

Cistella de la compra